De uitvaartfotograaf: dierbare foto’s van het afscheid als steun voor het rouwproces

door | 3 februari 2022

Een overlijden is heftig. Het leven van een dierbare is geëindigd en die persoon is weg, voor altijd. Wat overblijft zijn herinneringen en emoties. De uitvaart is het allerlaatste afscheid…

Het is een dag die in een waas aan nabestaanden voorbijgaat; jullie zijn bezig met het verdriet en het gemis. De mensen die samen met jullie het leven komen eren, het verdriet delen maar vooral ook de troost die men elkaar geeft, de blijken van medeleven…het gaat aan jullie voorbij.

Daarom is juist de dag van de uitvaart zo dierbaar om door een professionele uitvaartfotograaf vast te laten leggen. Zij legt alle bijzondere momenten gevoelig en met eerbied vast om daar een herinneringsalbum van te maken. 

uitvaartfotograaf Sneek
uitvaartfotografie

​Waarom kies je voor een uitvaartfotograaf?

Een uitvaartfotograaf (ook wel afscheidsfotograaf genoemd) is een professionele, speciaal opgeleide fotograaf:

Speciale stille apparatuur

Haar apparatuur is stil, wat voorkomt dat klikgeluiden en andere geluiden van de camera zoveel mogelijk gedempt worden. Vooral tijdens de stilte momenten tijdens het afscheid nemen is dit heel belangrijk, zoals voor te stellen is.

Belichting

In een afscheidsruimte is het licht anders. Een uitvaartfotograaf weet hiermee om te gaan en kan onder alle lichtomstandigheden professionele, goed belichte en sfeervolle foto’s maken.

Dit kan een uitvaartfotograaf voor nabestaanden betekenen

Wanneer een naaste is overleden, overheersen verdriet en pijn. Er moet ook veel geregeld worden, wat veel aandacht van jullie vraagt. Alles wat er verder gebeurt, dringt vaak niet helemaal door, waardoor er ook geen herinnering van ontstaat; het gebaar glijdt weg in de vergetelheid…

Jullie uitvaartfotograaf heeft een goed oog voor details die later veel voor jullie kunnen betekenen. Denk bijvoorbeeld aan lieve kaartjes, prachtige bloemen, een persoonlijk aandenken voor de overledene. Dit zijn zulke bijzondere en vooral dierbare herinneringen om te koesteren. 

Omdat de professionele uitvaartfotograaf wat afstand heeft van het verdriet, kan ze met scherp oog de vele kostbare momenten van geuite liefde, steun en troost vastleggen. Vaak zonder dat de gefotografeerde personen het in de gaten hebben: pure momenten om te koesteren.

Zo worden deze uitingen ook voor jullie als nabestaanden zichtbaar; momenten die anders aan jullie voorbijgegaan zouden zijn…

Mijn werkwijze

Iedere uitvaartfotograaf heeft zijn of haar eigen werkwijze, die in grote lijnen overeen zullen komen. Om jullie een beetje meer inzicht te geven in uitvaartfotografie deel ik mijn werkwijze:

 • Kennismaking
  Elkaar even persoonlijk ontmoeten voor de dag van de uitvaart geeft vertrouwen en rust bij de familie. Zeker omdat ik mij als fotograaf veel beweeg, is het fijn dat de familie weet wie ik ben.
  Het contact met mij kan eventueel ook helemaal via de uitvaartverzorg(st)er gaan.
 • Wensen
  Natuurlijk zijn de wensen van de familie leidend. Wat mag wel op de foto en wat liever niet? Maar ook van welke momenten er foto’s gemaakt zullen worden. Dit kan al zijn van het opbaren. Alleen tijdens de uitvaart is ook mogelijk.
 • Na de uitvaart
  Na de uitvaart ga ik aan de slag met al het materiaal. De mooiste beelden worden geselecteerd en aangeboden aan de familie. Wanneer iedereen tevreden is, worden de uitvaartfoto’s in een mooi album samengebracht en wordt het aan de familie gegeven.

Hulp bij het rouwproces

Bij (jonge) kinderen

Wanneer kinderen op jonge leeftijd een naaste kwijtraken, geeft een herinneringsalbum steun aan het bewaren van herinneringen en het nodigt uit tot gesprekken.

Door de foto’s te kunnen terugkijken, erover te praten en meer herinneringen te delen, kunnen kinderen het verlies leren verwerken. Ze kunnen er zelf in alle rust en stilte in bladeren of samen met iemand anders wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Na een leven samen

Ineens ben je alleen. Na een leven samen kan het helpen om een herinneringsalbum bij je te hebben. De overleden geliefde blijft dan toch een beetje bij je; de foto’s, alle foto’s, houden de herinneringen aan dat leven samen dicht bij je. 

Terug kunnen kijken wie er allemaal voor je waren, hoe naasten je in je verdriet hebben gesteund…dat biedt heel veel troost.

Voor een afwezige

Soms kan iemand door omstandigheden niet bij een uitvaart aanwezig zijn. Dat kan veel pijn en verdriet opleveren. Een herinneringsalbum van het afscheid geeft diegene toch een dierbaar beeld van deze dag. En daar kan veel troost in gevonden worden.

Meer weten over uitvaartfotografie

Wil je graag meer weten, neem dan contact op met mij. Ik vertel je graag wat er allemaal mogelijk is en ik kan je wat verhalen vertellen over andere uitvaarten. 

Uitvaartfotograaf Friesland

Afscheidsfotografie

Herinneringsfotografie

Dag in je leven