Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid

door | 19 juni 2021

Fotografeer jij op uitvaarten?

Vaak wordt aan mij gevraagd: ‘huh? Fotografeer jij op uitvaarten?’ Het is nog niet zo bekend hier in Nederland en al helemaal nog niet zo ‘gewoon’ hier in het Noorden. Maar waarom wel een fotograaf bij een bruiloft en niet bij een uitvaart? Juist bij een uitvaart missen mensen momenten doordat ze zo verdrietig zijn.

Afscheid van een vriend
Uitvaart superheld

‘?????? ???? ?? ??? ????, ??? ?? ??? ???? ???????’

Dat is wat ik vaak hoor. Het is ook wel nog een beetje een taboe, er wordt niet veel over gepraat.
De dag van een afscheid gaat vaak in een roes aan je voorbij. Het zijn verdrietige, maar ook bijzondere momenten. Momenten waar je later nog zo graag naar terug wilt kijken. Als je verdrietig bent en als je nog een keer die waardevolle uren wilt beleven. Het kan je ook troosten, die liefde van je dierbaren om je heen.

Maar je mist ook vaak belangrijke dingen op deze dag, omdat er ergens anders ook dingen gebeuren, buiten je gezichtsveld.
Of denk eens aan de familie die ver weg woont en niet bij de uitvaart kan zijn. Of bij kleine kinderen, die te jong zijn om het zich later het afscheid te herinneren, maar wel met vragen komen.
Ik leg deze momenten vast met mijn camera. En ik kan het verhaal van die dag vertellen in een fotoreportage. Zodat ook de familie later kan zien wat er bv. buiten gebeurde na het condoleren.
Het zijn niet altijd de tranen die ik vastleg, maar vooral de liefde, de troostende arm en de verbinding.

?? ??? ?? ???? ??????? ??????, ?????? ???? ?? ????????, ??? ???????? ?? ??? ?????????? ??? ?? ??????? ??????. ????? ?? ???? ????? ????????, ???????? ???? ???? ??? ??????? ??? ??? ?????? ???????, ??? ???? ?? ???? ??? ??? ?????? ?? ????????? ???? ??? ?????????? ??????. ???? ?? ??????? ??? ??????? ??? ???? ??????????? ????. ???? ??? ?? ?????? ???? ?????? ??????. ??? ????? ?????????? ????. ??? ???? ??? ???? ???? ??? ???? ???????.

Een uitvaart fotograferen is een zware maar belangrijke taak als fotograaf. Je gaat respectvol om met de gasten en familieleden en maakt foto’s, vaak onder slechte licht omstandigheden, die heel dierbaar worden voor de nabestaanden.
Dat is waarom ik dit met heel veel liefde doe, het is van grote betekenis voor de familie.

Afscheid van een vriend

Afscheidsfotografie

Herinneringsfotografie

Dag in je leven