Nergens vind je zoveel liefde als op een afscheid

door | 19 juni 2021

Fotografeer jij op uitvaarten?

Vaak wordt aan mij gevraagd: ‘huh? Fotografeer jij op uitvaarten?’ Het is nog niet zo bekend hier in Nederland en al helemaal nog niet zo ‘gewoon’ hier in het Noorden. Maar waarom wel een fotograaf bij een bruiloft en niet bij een uitvaart? Juist bij een uitvaart missen mensen momenten doordat ze zo verdrietig zijn.

Afscheid van een vriend
Uitvaart superheld

‘𝙒𝙖𝙖𝙧𝙤𝙢 𝙬𝙞𝙨𝙩 𝙞𝙠 𝙙𝙞𝙩 𝙣𝙞𝙚𝙩, 𝙝𝙖𝙙 𝙞𝙠 𝙝𝙚𝙩 𝙢𝙖𝙖𝙧 𝙜𝙚𝙬𝙚𝙩𝙚𝙣’

Dat is wat ik vaak hoor. Het is ook wel nog een beetje een taboe, er wordt niet veel over gepraat.
De dag van een afscheid gaat vaak in een roes aan je voorbij. Het zijn verdrietige, maar ook bijzondere momenten. Momenten waar je later nog zo graag naar terug wilt kijken. Als je verdrietig bent en als je nog een keer die waardevolle uren wilt beleven. Het kan je ook troosten, die liefde van je dierbaren om je heen.

Maar je mist ook vaak belangrijke dingen op deze dag, omdat er ergens anders ook dingen gebeuren, buiten je gezichtsveld.
Of denk eens aan de familie die ver weg woont en niet bij de uitvaart kan zijn. Of bij kleine kinderen, die te jong zijn om het zich later het afscheid te herinneren, maar wel met vragen komen.
Ik leg deze momenten vast met mijn camera. En ik kan het verhaal van die dag vertellen in een fotoreportage. Zodat ook de familie later kan zien wat er bv. buiten gebeurde na het condoleren.
Het zijn niet altijd de tranen die ik vastleg, maar vooral de liefde, de troostende arm en de verbinding.

𝐙𝐨 𝐳𝐚𝐠 𝐢𝐤 𝐝𝐞𝐳𝐞 𝐣𝐨𝐧𝐠𝐞𝐧𝐬 𝐳𝐢𝐭𝐭𝐞𝐧, 𝐛𝐮𝐢𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐫𝐨𝐮𝐰𝐚𝐮𝐭𝐨, 𝐝𝐢𝐭 𝐠𝐞𝐛𝐞𝐮𝐫𝐝𝐞 𝐧𝐚 𝐡𝐞𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐨𝐥𝐞𝐫𝐞𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐛𝐢𝐧𝐧𝐞𝐧. 𝐈𝐞𝐝𝐞𝐫 𝐢𝐧 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐝𝐚𝐜𝐡𝐭𝐞, 𝐡𝐞𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐬𝐭𝐮𝐤 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐡𝐞𝐭 𝐯𝐞𝐫𝐥𝐢𝐞𝐬 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐮𝐧 𝐦𝐚𝐚𝐭𝐣𝐞 𝐐𝐮𝐢𝐥𝐥𝐚𝐧, 𝐝𝐢𝐞 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐭𝐞 𝐣𝐨𝐧𝐠 𝐮𝐢𝐭 𝐡𝐮𝐧 𝐦𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐢𝐬 𝐰𝐞𝐠𝐠𝐞𝐫𝐮𝐤𝐭 𝐝𝐨𝐨𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐯𝐫𝐞𝐬𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞 𝐳𝐢𝐞𝐤𝐭𝐞. 𝐕𝐨𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐟𝐚𝐦𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐯𝐚𝐧 𝐐𝐮𝐢𝐥𝐥𝐚𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐥𝐞 𝐰𝐚𝐚𝐫𝐝𝐞𝐯𝐨𝐥𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨. 𝐈𝐞𝐭𝐬 𝐰𝐚𝐭 𝐳𝐞 𝐚𝐧𝐝𝐞𝐫𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐡𝐚𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐠𝐞𝐳𝐢𝐞𝐧. 𝐄𝐞𝐧 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐬 𝐨𝐦𝐯𝐚𝐭𝐭𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨. 𝐃𝐚𝐧 𝐳𝐞𝐠𝐭 𝐞𝐞𝐧 𝐟𝐨𝐭𝐨 𝐦𝐞𝐞𝐫 𝐝𝐚𝐧 𝟏𝟎𝟎𝟎 𝐰𝐨𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧.

Een uitvaart fotograferen is een zware maar belangrijke taak als fotograaf. Je gaat respectvol om met de gasten en familieleden en maakt foto’s, vaak onder slechte licht omstandigheden, die heel dierbaar worden voor de nabestaanden.
Dat is waarom ik dit met heel veel liefde doe, het is van grote betekenis voor de familie.

Afscheid van een vriend

Afscheidsfotografie

Herinneringsfotografie

Dag in je leven